< terug naar overzicht

Ontmoet de uitbaters van het Kasterhuis

Samen met de komst van het Kasterhuis stellen we je graag twee mensen voor. Sofie Kerkaert en Xavier Delagrange zijn de trotse uitbaters van deze nieuwe, fijne plek.

Vertel eens, wat is het Kasterhuis?
Xavier: “Het Kasterhuis is gebouwd vanuit een heel ecologische en duurzame mindset. Op het vlak van energie is het bijna volledig zelfvoorzienend. Een duurzaamheid die je terugziet in de veelzijdigheid van het gebouw: want het Kasterhuis is zowel een ontmoetingsplek als een werkomgeving.”

“Op de benedenverdieping vind je 400 m² aan vergaderzalen die gebruikt worden voor seminaries, vergaderingen, congressen, teambuildings, noem maar op. En op de tweede verdieping is er de vakantiewoning die verhuurd wordt in een inclusief verhaal. Voor zoveel mogelijk mensen, met of zonder beperking. Enerzijds dient het als vakantiewoning voor groepen ofwel als kamers apart voor gezinnen.”

Sofie: “Er is een gemeenschappelijke leefruimte waar alles is voorzien op 36 personen. Tijdens de zomermaanden hebben we al gasten ontvangen uit eigen land en uit Nederland, Frankrijk, Denemarken, Zweden en Duitsland. We merken dat het Kasterhuis goed gelegen is, vlakbij Gent en ook Antwerpen en Brussel zijn vrij gemakkelijk bereikbaar. Onze centrale ligging in Vlaanderen is echt een troef.”

 

Was er nood aan een Kasterhuis?
Xavier: “Toch zeker als we kijken naar de vakantiewoning. Al is het maar om duidelijk te maken dat vakantie iets is waar zoveel mogelijk mensen toegang tot zouden moeten krijgen. Ook in een niet-klinische omgeving. We hebben veel aandacht besteed aan de inrichting van de kamers en de leefruimte. Het gebeurt nog te vaak dat mensen met een beperking buiten de toeristische stroom belanden.”

Sofie: “Ik denk dat er nog altijd op een bepaalde manier naar mensen met een beperking wordt gekeken, met heel goede bedoelingen. Terwijl ik geloof dat iedereen op zich wel een beperking heeft, dat iedereen worstelt met iets. We moeten daar open over zijn. Taboes vallen pas weg als je de ontmoeting waarmaakt.”

 

Hoe zien jullie de toekomst?
Sofie: “We proberen zo veel mogelijk op maat te werken, te luisteren naar de vraag van bedrijven, groepen of gezinnen die hier verblijven of iets organiseren. Wie hier logeert, willen we ontzorgen. Dat staat in het Kasterhuis centraal.”

Xavier: “Dankzij de aanwezigheid van de medewerkers van Fiola in de kantoren op de eerste verdieping, voel je nu al een fijne dynamiek doorheen het gebouw. Ik droom van veel ontmoetingen die het Kasterhuis doen bruisen van bedrijvigheid.”

Gerelateerde berichten

Katrien De Witte en Brecht De Schepper
Duurzaamheid troef in het Kasterhuis

Het Kasterhuis wordt een duurzaam project dat dankzij haar ligging in een prachtige tuin en bos zal uitgroeien tot een warme, inclusieve ontmoetingsplaats voor velen.

Het Kasterhuis in Wetteren in de media

Het Kasterhuis wordt een duurzaam project dat dankzij haar ligging in een prachtige tuin en bos zal uitgroeien tot een warme, inclusieve ontmoetingsplaats voor velen.

Ontmoet de uitbaters van het Kasterhuis